Πως το Μικροβίωμα Εντέρου Σχετίζεται Με Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα?

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότερα βακτήρια μέσα μας και πάνω μας απ’ότι τα δικά μας  κύτταρα;

Το μικροβίωμα(σύνολο μικροβίων  του οργανισμού ) είναι συστάδες, κυρίως βακτηρίων, καθώς και άλλων οργανισμών, που βρίσκονται στο στόμα, το δέρμα, τη μύτη, στο ουρογεννετικό  μας σύστημα και στο έντερο μας!

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μικροβίωμα εντέρου, περιέχει δεκάδες τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων έως και 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων με πάνω από 3 εκατομμύρια γονίδια – που είναι 150 φορές περισσότερα γονίδια από ό, τι τα ανθρώπινα γονίδια!

Το εντερικό μικροβίωμα( χλωρίδα του εντέρου) ειναι σημαντικό διότι βοηθά τον οργανισμό να αφομοιώσει ορισμένες τροφές που το στομάχι και το λεπτό έντερο δεν μπορούν να χωνέψουν.Βοηθά στην παραγωγή ορισμένων βιταμινών(Β,Κ) και στην καταπολέμηση άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.

Με το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος στο έντερό μας, πρέπει να στηρίξουμε την εντερική μας χλωρίδα  , γιατί όλα αυτά τα καλά βακτήρια επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καθορίζουν στο αν θα δουλεύει ομαλά ή αν θα εξελιχθεί σε Αυτοανοσία.

Πώς όλα αυτά τα ευεργετικά βακτήρια  περνούν μέσα μας για να σχηματίσουν την χλωρίδα μας;

Η αλήθεια είναι ότι το μικροβίωμα  αρχίζει να διαμορφώνεται κατά τη σύλληψη.

Αυτό σημαίνει ότι αν μια μητέρα παίρνει αντιβιοτικά, ενώ είναι έγκυος μπορεί να έχει μια μόνιμη επίδραση στην εντερικη χλωριδα του εμβρύου. Κατά μία έννοια, θα κληρονομήσετε το μικροβιωμα  απο την μαμά σας, και αν το δικό της δεν είναι υγιές δεν θα είναι ούτε το δικό σας.

Αν γεννηθεί με φυσιολογικο τοκετό, μπορεί το βρεφος να καταπιεί μια μεγάλη δόση ευεργητικών βακτηρίων απο την μητέρα , καθώς περνάει  μέσα από το γεννητικό σωλήνα.

Ο θηλασμός είναι ένας άλλος θαυμάσιος τρόπος για να βοηθήσει σε ενα υγιές μικροβιωμα  έντερου, επειδή στο μητρικό γάλα περιέχονται φυσικά προβιοτικά και αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες που βοηθούν τα καλά βακτήρια να ανθίσουν.

Η σύνθεση του μικροβιώματος εξελίσσεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας, από τη γέννηση έως τα γηρατειά και είναι το αποτέλεσμα των διαφορετικών περιβαλλοντικών επιδράσεων.

Πως η εντερική χλωρίδα επηρεάζει την Αυτοανοσία?

Θέλω να πιστεύω ότι το εντερικό μικροβίωμα ειναι σαν ένα τροπικό δάσος. Σε ένα τροπικό δάσος, πολλά είδη φυτών ζουν μαζί σε ενα συμβιωτικό οικοσύστημα, αλλά αν η ισορροπία διαταραχθεί, τα καλά και ευεργετικά φυτά αρχίζουν να πεθαίνουν και οι κακοί αρχίζουν  να αναλάμβανουν δραση!

Αυτό συμβαίνει και στο έντερό σας. Ακόμα και μόνο μία δόση  αντιβιοτικών μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των καλών βακτηρίων που χρησιμεύουν ώστε για να κρατήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα στην ιδανική κατάσταση .Η καλή βακτηριακη χλωρίδα σκοτώνεται ή μειώνεται σημαντικά, και τα κακά βακτήρια (SIBO) οπως και η  (Candida) που βρισκονται υπό έλεγχο μπορουν να αναπτύχθουν  εκτός ελέγχου.

Επιπλέον, αν τηρείτε μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και αλκοόλ τότε τα τρόφιμα αυτά θα τροφοδοτήσουν τα κακά βακτήρια επιτρέποντάς τους να αυξηθούν ακόμη περισσότερο εκτός ελέγχου. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δυσβίωση(απώλεια ισσοροπίας της εντερικής χλωρίδας).

Καθώς η δυσβίωση περνά περισσότερο εκτός ελέγχου μπορεί να προκαλέσει καταστολή στο ανοσοποιητικό σας σύστημα – θυμηθείτε το 80% του ανοσοποιητικό σας σύστηματος είναι στο έντερο – το οποίο στη συνέχεια μπορεί να οδηγήθεί στο να είναι ευπαθή σε άλλες λοιμώξεις που μπορεί να απαιτήσουν περισσότερα αντιβιοτικά και ο  φαύλος κύκλος συνεχίζεται ……

Με την παροδο του χρόνου, το έντερο μπορεί να οδηγήθει τελικά  σε μια διαρροή του εντέρου (Leaky gut).Ετσι οι τροφές, οι τοξίνες και οι μολύνσεις μπορούν να διαπεράσουν τον εντερικό φραγμό προς την κυκλοφορία του αίματος, όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα τους εντοπίζει ως ξένους εισβολείς , μπαινει  σε υψηλή επιφυλακή, τους επιτίθεται και έτσι δημιουργείται η φλεγμονή.

Πολλά από αυτά τα σωματίδια τροφής (ιδιαίτερα γλουτένη και καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά),  οι τοξίνες και οι μολύνσεις μοιάζουν πολύ με τα κύτταρα του σώματός μας. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπερδεύεται και κατά λάθος επιτίθεται στουσ ιστούς μας και οδηγούμαστε σε  Αυτοανοσία. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται Μοριακός Μιμητισμός.

Είναι ένας κύκλος που λειτουργεί ως εξής: αλλοίωση  εντερικού μικροβιώματος ή δυσβίωση=> διαρροή εντερου (leaky gut)   => Τα τρόφιμα και οι τοξίνες  περνούν στο αίμα =>  το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο σώμα λόγω της μοριακής μίμησης => Αυτοάνοση Ασθένεια.

Το πρώτο βήμα για την αντιστροφή της αυτοάνοσης διαδικασίας είναι να θεραπευτεί  η διαρροή του  έντερου  και να επαναφέρουμε το εντερικό μικροβίωμα .

Never Grow Up!!                                      

Ράφα Νικόλ

Biologist, Supplement advisor

Optimization Health Specialist

Metabolomics Profiling Research

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *