Η Σημασία του Κιρκάδιου Ρυθμού για την Καλή Υγεία

Ο όρος «κιρκάδιος ρυθμός» αναφέρεται στην εσωτερική οργάνωση βιοχημικών διεργασιών στο σώμα μας, που ακολουθεί έναν κύκλο περίπου 24 ωρών και ρυθμίζει πολλές πτυχές της συμπεριφοράς και της φυσιολογίας μας. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί μας παράγονται από σύνολα γονιδίων και πρωτεϊνών μέσα στο σώμα μας που παρουσιάζουν ρυθμική δραστηριότητα και αναφέρονται ως «ρολόγια σώματος».

Μαζί, αυτοί οι εσωτερικοί χρονομέτρες παράγουν τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, οι οποίοι επηρεάζουν πολλές σημαντικές πτυχές της υγείας μας, όπως τους κύκλους ύπνου / αφύπνισης, την ισορροπία των ορμονών και τον μεταβολισμό.

Για να διατηρήσουμε το σώμα μας σε λειτουργία «σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», τα ρολόγια του σώματός μας πρέπει να συγχρονιστούν μεταξύ τους. Τα σήματα από το εξωτερικό μας περιβάλλον, όπως το φως, η θερμοκρασία και η πρόσληψη τροφής, συγχρονίζουν τα ρολόγια του σώματός μας, ξεκινώντας κιρκάδιους ρυθμούς. Ανάλογα με τα σήματα που δίνουμε στα σώματά μας και σε ποια φάση ενός 24ωρου κιρκάδιου κύκλου, μοιάζει είτε σαν να κρατάμε τα ρολόγια του σώματος συγχρονισμένα είτε σαν να ρίχνουμε ένα ξένο εργαλείο στις κυκλικές διαδικασίες τους, δημιουργώντας διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό. Η διαταραχή του κιρκάδιου κύκλου έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες συμπεριλαμβανομένου το μεταβολικό σύνδρομο, την παχυσαρκία, καρδιαγγειακή νόσο, την εντερική δυσβακτηρίωση, την φλεγμονώδη νόσου του εντέρου, την νευροεκφυλιστική νόσο και τον καρκίνο.

Όμως δεν είναι μόνο τα ανθρώπινα κύτταρα που έχουν κιρκάδιους ρυθμούς. Έχουν επίσης και τα μικρόβια που ζουν στο έντερο μας. Αποδεικνύεται ότι τα μικρόβια του εντέρου διαδραματίζουν επίσης βασικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ακεραιότητα του εντέρου και του μικροβίου επηρεάζουν επομένως τους κιρκάδιους ρυθμούς μας και αντίστροφα.

Ό,τι επηρεάζει την υγεία του εντέρου μας – όπως η διατροφή, τα αντιβιοτικά, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά – μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο μας, τις ορμόνες, το ανοσοποιητικό σύστημα και το μεταβολισμό μας, μέσω κιρκάδιων ρυθμών.

Από την άλλη, ό,τι επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας – όπως οι ακανόνιστες ώρες ύπνου, το τεχνητό φως, η εργασία σε βάρδιες κλπ. – μπορεί να επηρεάσει και την υγεία των εντέρων.

Η φροντίδα του εντέρου σας θα βοηθήσει τους κιρκάδιους ρυθμούς σας και το αντίστροφο.

Η λήψη μέτρων για τον «συγχρονισμό» των ρυθμών του μικροβιακού εντέρου με τους άλλους κιρκάδιους ρυθμούς μας, όπως οι κύκλοι ύπνου/αφύπνισης και τα πρότυπα πρόσληψης τροφής, φαίνεται κρίσιμη για την πρόληψη ασθενειών!

Never grow up!

Ράφα Νικόλ

Biologist, Supplement advisor

Optimization Health Specialist

Metabolomics Profiling Research

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *