Μεταβολομική- Mεταβολομική Ανάλυση (Metabolomics)

Μεταβολομική είναι ο τομέας της ιατρικής ο οποίος αναλύει και μελετά τους μεταβολίτες, τα ενδιάμεσα προϊόντα μεταβολισμού*.

Η Μεταβολομική έγινε επιστημονικά εφικτή στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέσω της μεταβολομικής ανάλυσης, η οποία αξιολογεί με λεπτομέρεια την βασική λειτουργία των κυττάρων, δομικών μορίων της υγείας του οργανισμού.

Με τις Mεταβολομικές αναλύσεις, μπορούμε να μετρήσουμε και να καταγράψουμε τις χημικές αντιδράσεις όπως εξελίσσονται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και να εντοπίσουμε με μεγάλη ακρίβεια ποιες από αυτές διεκπεραιώνονται κανονικά, ποιες υπολειτουργούν και ποιες υπερλειτουργούν.  Όταν κάποιο μεταβολικό μονοπάτι μέσα στο σώμα μας διαφοροποιείται, επηρεάζεται και η λειτουργία όλων των κυττάρων στο σώμα μας. 

Η Μεταβολομική Ανάλυση (αίματος και ούρων) καθιστά αποτελεσματική την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των χρόνιων και αυτοάνοσων νοσημάτων σε μοριακό επίπεδο, χρόνια πριν την εμφάνιση νόσου και καταγράφει το προσωπικό μεταβολικό προφίλ κάθε ατόμου είτε αυτό είναι υγιές είτε πάσχει από νόσο.

Είναι ο πιο απλός και ακριβής τρόπος για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας ενώ λαμβάνονται υπόψιν και περιβαλλοντικές επιρροές όπως για παράδειγμα η άσκηση και η διατροφή. 

Οι μεταβολικοί δείκτες βοηθούν το διατροφολόγο να προσφέρει εξατομικευμένες θεραπείες που αφορούν την κάλυψη ελλείψεων θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τα αμινοξέα, η εντερική χλωρίδα, ένζυμα κ.α., τον εντοπισμό της κατάλληλης τροφής για τον συγκεκριμένο ασθενή δίνοντας στοιχεία για το πως κάποιος μεταβολίζει τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες ή τα λίπη. Αλλά και τον γιατρό στην καταλληλότερη χρήση της όποιας φαρμακευτικής αγωγής, σε εξατομικευμένη βάση ώστε να επιτευχθούν τα περισσότερα οφέλη με τις λιγότερες παρενέργειες.

Η Μεταβολομική ανάλυση καθοδηγεί τα βήματα της θεραπείας ώστε να επαναφέρουμε την κατάσταση της υγείας στην βέλτιστη δυνατή.

* Ο μεταβολισμός ορίζεται ως το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών και είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ζωής στους βιολογικούς οργανισμούς.

Δήμητρα Αλεξανδρή

Διατροφολόγος- Διαιτολόγος

Εξειδικευμένη στην Μεταβολομική Ανάλυση

NLP Coacher

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *