Αγουρέλαιο ή αλλιώς πρωτόλαδο ή έξτρα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Είναι γνωστό ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένας από τους βασικούς διατροφικούς θησαυρούς που κάνουν τη μεσογειακή διατροφή τόσο σπουδαία παγκοσμίως και μια από τις αιτίες που οι κάτοικοι του εξωτερικού, αναφωνούν ‘Go Greek’ και πασχίζουν να ακολουθήσουν τις συνήθειες της μεσογειακής διατροφής!

Γεννηθήκαμε τυχεροί γιατί γεννηθήκαμε στην Ελλάδα. Και η Ελλάδα είναι γεμάτη δώρα, από την φύση για εμάς. Το σημαντικότερο δώρο είναι η ελιά!

Μέσα από την επεξεργασία της ελιάς προκύπτουν διάφοροι τύποι ελαιόλαδου ωστόσο εμείς θα αναφερθούμε στο καλύτερο ποιοτικά, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που είναι το ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ.

Στην Ελλάδα σχεδόν όλοι γνωρίζουμε το αγουρέλαιο σαν ονομασία ωστόσο λίγοι γνωρίζουν τις εξαιρετικά σπουδαίες φαρμακευτικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό και δυστυχώς ακόμη λιγότεροι το χρησιμοποιούν.

Το Αγουρέλαιο είναι το ελαιόλαδο  που παράγεται από άγουρους, πράσινους καρπούς ελιάς. Έχει έντονο πράσινο χρώμα και φρουτώδη, πικάντικη και πικρή γεύση. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν εκτός από το φαγητό και για φαρμακευτικούς σκοπούς ενώ ο Ιπποκράτης το θεωρούσε ευεργετικό για περισσότερες από 60 ασθένειες.

Σύμφωνα με πολυετή έρευνα του Φαρμακευτικού τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών το αγουρέλαιο θεωρείται ότι διαθέτει ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες λόγω της περιεκτικότητας του σε δυο ουσίες, την ελαιασίνη και την ελαιοκανθάλη.

Η ελαιασίνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα ενώ η ελαιοκανθάλη αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι ουσίες αυτές δεν συναντώνται σε κανένα άλλο τρόφιμο πάρα μόνο στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και συγκεκριμένα στο αγουρέλαιο, το οποίο εκτός από αυτές τις τόσο σπουδαίες ουσίες περιέχει και πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών και λιπαρών οξέων όπως το ελαϊκό (Ω-9), λινελαϊκό (Ω-6), α-λινολενικό (Ω-3) και αραχιδονικό (Ω-6).

Οι ευεργετικές ιδιότητες των παραπάνω ουσιών αλλά και του συνόλου των θρεπτικών συστατικών που περιέχει το αγουρέλαιο προσφέρουν τα εξής παρακάτω οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό:

  • Μείωση ποσοστού εμφάνισης Διαβήτη τύπου II

Η συνήθης πρακτική των ειδικών της υγείας είναι να συνιστούν αποφυγή λιπαρών από την διατροφή των ασθενών για πάσα νόσο. Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες και πιο ειδικά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care έδειξε ότι μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου II κατά σχεδόν 50 % σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

  • Μείωση ποσοστού εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων

Μελέτη από την Γαλλία, η οποία δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology Researchers συγκέντρωσε πληροφορίες από ιατρικά αρχεία 7.625 ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών από τρεις πόλεις της Γαλλίας: Μπορντό, Ντιζόν και Μονπελιέ. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Στη συνέχεια κατηγοριοποίησαν τα άτομα σε τρεις ομάδες με βάση την κατανάλωση ελαιολάδου. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ως επί το πλείστον έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Μετά από 5 χρόνια σημειώθηκαν 148 εγκεφαλικά επεισόδια. Τα άτομα που χρησιμοποιούσαν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είχαν 41% λιγότερο ποσοστό εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην μελέτη λήφθηκαν υπόψιν η δίαιτα, η άσκηση, η φυσική κατάσταση και άλλοι παράγοντες.

  • Επιβράδυνση της γήρανσης της καρδιάς ή αλλιώς σταθεροποίηση της ζωτικότητας της

Είναι γνωστό το γεγονός ότι καθώς μεγαλώνουμε, η καρδιά περνά επίσης από μια φυσιολογική διαδικασία γήρανσης. Οι αρτηρίες μπορεί να μην λειτουργούν όσο λειτουργούσαν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, Ισπανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή λειτουργία των ηλικιωμένων ατόμων.

  • Αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μείωση της οστικής μάζας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την εύθραυστη αρχιτεκτονική του οστικού ιστού. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει την πιθανότητα καταγμάτων, καθιστώντας ακόμη και το παραμικρό χτύπημα δυνητικά θανατηφόρο για τους πάσχοντες.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βρέθηκε από επιστήμονες να είναι ένας πολύ υποσχόμενος υποψήφιος για μελλοντικές θεραπείες της νόσου.

  • Μείωση εμφάνισης κατάθλιψης

Σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα και το Las Palmas de Gran Canaria, μια διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει από τις ψυχικές ασθένειες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η υψηλότερη πρόσληψη έξτρα παρθένου ελαιολάδου και πολυακόρεστων λιπών από λιπαρά ψάρια συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κατάθλιψη μπορεί να μοιράζονται ορισμένους κοινούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τη διατροφή κάποιου.

  • Προστασία από καρκίνο του μαστού, δέρματος και άλλους τύπους καρκίνου

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις δυτικές χώρες. Ενώ μια διατροφή πλούσια σε λίπη σχετίζεται άμεσα με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, ορισμένοι τύποι λιπών μπορούν στην πραγματικότητα να διαδραματίσουν προστατευτικό ρόλο έναντι της ανάπτυξης αυτών των όγκων. Αυτή είναι η περίπτωση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που είναι πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις όπως αντιοξειδωτικά.

  • Μείωση κινδύνου εμφάνισης Alzheimer και οξειδωτικού στρες

Πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μίας δημοσιευμένης στο περιοδικό Chemical Neuroscience, έδειξαν ότι η ουσία ελαιοκανθάλη, η οποία βρίσκεται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer και της γνωστικής μείωσης που συνεπάγεται η γήρανση.

Οι πολυφαινόλες του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είναι γνωστό ότι είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστροφή της οξειδωτικής βλάβης που συμβαίνει στη διαδικασία γήρανσης.

  • Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και LDL χοληστερόλης στο αίμα

Βάσει πολλών μελετών το αγουρέλαιο λόγω της έντονης αντιοξειδωτικής του δράσης, η οποία οφείλεται στην υψηλή παρουσία των τοκοφερολών, όπως α-τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε) καθώς και των πολυφαινολών, όπως είναι η ελευρωπαΐνη, η τυροσόλη, η υδροξυτυροσόλη, το καφεϊκό οξύ κ.λπ. προστατεύει τον οργανισμό από την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και βοηθά στην μείωση της ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων του οργανισμού και συνεπώς στη μείωση των φλεγμονών στο σώμα μας.

Φυσικά, τα οφέλη της κατανάλωσης αγουρέλαιου είναι πολυάριθμα όπως η επαναφορά τη πικρής γεύσης στην καθημερινότητα μας που είναι σημαντική στην σωστή έκκριση της χολής αλλά και στην σωστή επιλογή πιο υγιεινών τροφίμων κ.ο.κ.

Παραπάνω, έγινε μια απλή αναφορά ώστε να καταλάβουμε την αξία του και να το συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας, στην καθημερινότητα μας!

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχουμε διπλό όφελος αν οι ελιές προέρχονται από ελαιώνα φυσικής ή βιολογικής καλλιέργειας, και από ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης(χρήση νερού μέχρι 27o C) διότι αφενός αυξάνουμε την ζωτικότητα και προστασία του οργανισμού μας αφετέρου προστατεύουμε την φύση μέσω της σωστής καλλιέργειας και μεθόδου συγκομιδής.

Μπορείτε, λοιπόν,  να το προσθέσετε στην σαλάτα σας, στο γεύμα σας είτε πάνω σε παξιμαδάκι κρίθινο με λίγο τυρί για πρόγευμα.

Στην υγειά μας,

Δήμητρα Αλεξανδρή

Διατροφολόγος- Διαιτολόγος

Εξειδικευμένη στην Μεταβολομική Ανάλυση

NLP Coacher