Αλάτι. Το χρειαζόμαστε ? και αν ναι, ποιο?!

Επί δεκαετίες ακούμε πόσο κακό κάνει το αλάτι.

Καθημερινά σκεφτόμαστε πόσο αλάτι να βάλουμε στο φαγητό, πόσο αλάτι να βάλουμε στην σαλάτα και τελικά μήπως το αλάτι μου προκαλεί κατακρατήσεις; Μήπως πρέπει να βγάλω τελείως το αλάτι από την διατροφή μου;… και κάπως έτσι κυριαρχεί μια μόνιμη σύγχυση σχετικά με την χρήση του περιβόητου αλατιού.

Ωστόσο, όλοι μας γνωρίζουμε –υποσυνείδητα- ότι το αλάτι είναι ένα στοιχείο που υπήρχε και παραμένει πολύ δυναμικά στο πλαίσιο της διατροφής μας, στις συνήθειες μας από πολύ παλιά έως και σήμερα. Τι έγινε, λοιπόν, και ξαφνικά το αλάτι έγινε ο μεγαλύτερος εχθρός μας??

Το αλάτι ως τρόφιμο έχει μακρά και πολύ όμορφη ιστορία και παράδοση.

Σίγουρα, τα καλοκαίρια, έχετε συναντήσει κάποια αλυκή στο δρόμο για τις διακοπές σας ή -τουλάχιστον- έχετε παρατηρήσει τις κοιλότητες των βράχων που είναι γεμάτες με το αλάτι που έχει απομείνει λόγω εξάτμισης του νερού από τον αέρα και τον ήλιο.

Το αλάτι ήταν πολύτιμο από πολύ παλιά και είχε καθοριστική σημασία για την επιβίωση. Ήταν αιτία πολέμων και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και κυρίως τον πολιτισμό, λόγω της ικανότητας του να διατηρεί τα τρόφιμα.

Αυτό που δεν έχω αναφέρει έως τώρα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι το αλάτι στο οποίο αναφερόμαστε όλοι δεν είναι ένα!

Υπάρχουν διάφορα είδη αλατιού και διαφοροποιούνται ανάλογα με την προέλευση και διαδικασία παραγωγής τους. Τα κοινά τους σημεία είναι ότι περιέχουν ιχνοστοιχεία και μέταλλα (μικροθρεπτικά συστατικά) και σίγουρα νάτριo. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν διαφορές στην πληθώρα των μικροθρεπτικών συστατικών όπως και στις συγκεντρώσεις αυτών και συνεπώς στις ιδιότητες του κάθε αλατιού.

Γιατί χρειάζεται, όμως, το αλάτι ο οργανισμός μας ;

Ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει άρτια ώστε να είμαστε και να παραμένουμε υγιείς απαιτείται να λαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά. Στα θρεπτικά συστατικά συγκαταλέγονται τα ιχνοστοιχεία και μέταλλα, τα οποία χρειαζόμαστε καθημερινά σε μικρή μεν ποσότητα αλλά είναι καθοριστικής σημασίας και μια πολύ καλή πηγή είναι το αλάτι. 

Ποια είναι η ημερήσια ανάγκη μας ;

Όταν αναφερόμαστε στην ποσότητα αλατιού που επιτρέπεται να λάβουμε αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο νάτριο διότι η συγκέντρωση του σε αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλή. Η πρόσληψη νατρίου δεν πρέπει να είναι πάνω από 1500 mg την ημέρα. Η ποσότητα νατρίου που χρειάζεται ο οργανισμός ώστε να λειτουργεί ικανοποιητικά είναι περίπου 500 mg που είναι ¼ της κουταλιάς γλυκού!

Το πρόβλημα στις μέρες μας είναι ότι καταναλώνουμε πολλά επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα (ψωμί, παξιμάδια κ.α.) τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι κρυμμένες ή αναγράφονται με άλλη ονομασία από την κοινή που γνωρίζουμε. Αποφύγετε όσο το δυνατόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και προσθέστε ½ με 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα στις σαλάτες ή στα φαγητά σας το οποίο είναι υπεραρκετό.

Ποιο αλάτι να επιλέγουμε;

Το φυσικό μη ραφιναρισμένο αλάτι αφήνει αναλλοίωτα πολλά από τα φυσικά ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κ.α.  Περιέχει 92 ζωτικής σημασίας ιχνοστοιχεία, τα οποία βοηθούν στην ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού, την αναπλήρωση όλων των ηλεκτρολυτών του σώματος και εν τέλει στην συνολική υγεία.

Αντιθέτως, το επεξεργασμένο αλάτι κατά την υψηλή θερμική επεξεργασία του αφαιρούνται από αυτό τα περισσότερα φυσικά ορυκτά αφήνοντας ένα προϊόν με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Na. Όταν η ποσότητα νατρίου στο σώμα μας αυξηθεί έντονα προκαλεί πλήθος παθολογικών καταστάσεων και αυτή είναι η αιτία που όλοι οι γιατροί απαγορεύουν το αλάτι.

Το ζητούμενο όμως είναι να απαγορευθεί το επεξεργασμένο αλάτι και όχι το φυσικό, μη ραφιναρισμένο διότι ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται πολύ διαφορετικά την πρόσληψη πλήθους θρεπτικών συστατικών σε αντίθεση με την πρόσληψη μεμονωμένων.

Να προτιμάτε το θαλασσινό μη ραφιναρισμένο αλάτι όπως π.χ. το φυσικό αλάτι από τις αλυκές των Κυθήρων και πλήθος άλλων που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα και e-shop με τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας ακόμα και σε σούπερ μάρκετ .

*Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση προβλημάτων υγείας πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή διατροφολόγο σας.

Δήμητρα Αλεξανδρή

Διατροφολόγος- Διαιτολόγος

Εξειδικευμένη στην Μεταβολομική Ανάλυση

NLP Coach

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *